Hvad er kranio sakral terapi?

Kranio sakral terapi, som også er kendt som KST, er en behandling, hvor man blidt trykker på knoglerne i kraniet, ansigtet, rygsøjlen og korsbenet. Selvom behandlingsformen umiddelbart er meget blid, er den samtidig dybdegående. Den bygger på en opfattelse af, at der i kroppen findes en rytme, som man kalder for den kranie-sakrale puls. Denne rytme er med til at pumpe hjernevæsken, som også kaldes cerebrospinalvæsken, rundt i kroppen omkring hjernen og rygmarven med en hastighed på 6-14 gange i minuttet.

Det kranio-sakrale system består af:

 • Knoglerne i kraniet, rygsøjlen og korsbenet
 • Membranerne, der holder hjernen på plads i forhold til kraniets knogler
 • Hjernevæsken, som cirkulerer omkring hjernen

Den kranio-sakrale puls er med til at få knoglerne i kraniet, korsbenet og membranerne imellem knoglerne til at lave nogle meget små bevægelser. Dette kan sammenlignes med, hvordan et åndedræt får kroppen til at lave små bevægelser. Kranio-sakral terapeuter mener, at man kan få spændinger i kroppen, hvis man er udsat for:

 • Slag eller stød
 • Influenza
 • Chok
 • Stress

Disse ting kan være med til at blokere for bevægelserne i det kranio-sakrale system, hvilket vil påvirke den kranio-sakrale puls.

14233491001_df8f2bd423_b

Hvordan foregår en KST behandling?

Kranio-sakral terapeuter forsøger at fjerne spændinger og blokeringer, for at få den kranio-sakrale puls til at blive optimal. Dette sker gennem meget lette tryk på særlige steder på kroppen. Den første behandling består af en grundig samtale, hvor behandleren kan danne sig et indtryk af det problem, som klienten henvender sig med. Behandleren finder frem til eventuelle restriktioner og spændinger i systemet ved at mærke klientens kranio-sakrale puls.

Kranio-sakral terapeuter tror på, at kroppen selv har de ressourcer, som den skal bruge til at fungere optimalt. Grundlæggende har alle mennesker en harmonisk krop, men de forskellige påvirkninger, som man gennem livet bliver påvirket af, kan være med til at skabe en midlertidig ubalance. Kroppens selvhelbredende kræfter arbejder hele tiden, og en kst behandling er derfor blot med til at fremskynde processen ved at få klienten til at slappe af, samt fjerne de spændinger, der kommer indefra. Helt praktisk forsøger behandleren at løse disse spændinger og blokeringer ved at trykke utrolig blidt på klientens ansigt og nakke, mens patienten ligger på en briks. Trykkene svarer til at få lagt et stykke A4 papir på ansigtet, og det er derfor meget blidt.

cervical-2441707_960_720

Hvad bruges kranio sakral terapi til?

Kranio sakral terapi bruges til at behandle både fysiske og psykiske symptomer. Derudover bruges det også til at fremme generel velvære. Ifølge kranio-sakral terapeuter henvender klienter sig ofte med:

 • Nakke-, ryg- og bækkensmerter (f.eks. migræne og piskesmæld)
 • Tinnitus, svimmelhed og balancebesvær
 • Stress, koncentrationsbesvær eller indlæringsproblemer
 • Hormonelle forstyrrelser
 • Bidfunktions- og tandproblemer

Folk har ofte en opfattelse af, at hvis behandlingen skal virke, så skal man kunne mærke det, og det skal helst gøre en smule ondt. Dette kan i nogle tilfælde være sandt, men alt for ofte går folk til eksempelvis en fysioterapeut med smerter, der bedre kunne kureres med andre mere alternative behandlingsformer, som f.eks. kranio-sakral terapi.

Ifølge kranio-sakral terapeuter oplever klienterne ofte en dyb form for afspænding under behandlingen, der minder lidt om en meditativ tilstand. Det er som om, at man er i en behagelig søvntilstand, hvor man på samme tid er bevidst om sine omgivelser. Behandlingen varer omkring en time, og allerede efter den første behandling, vil de fleste kunne mærke en virkning. Antallet af behandlinger kommer an på klientens lidelse, og det er noget som der aftales fra gang til gang mellem klienten og terapeuten.